13:42 / 15.09.2015.

Autor: HRT

Jedno od najljepših spomen-obilježja Domovinskoga rata

Jedno od najljepših spomen-obilježja Domovinskoga rata

Jedno od najljepših spomen-obilježja Domovinskoga rata

Foto: Foto. Daniel Pavlić / -

Slomljeni pejzaž je spomen-obilježje posvećeno Gordanu Ledereru, snimatelju HRT-a koji je smrtno stradao 10. kolovoza 1991. godine na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske podignuli su ga HRT i Grad Hrvatska Kostajnica.

Slomljeni pejzaž prikazuje krug s lećom koja simbolizira kameru i jedan je od najljepših spomenika Domovinskoga rata. Spomenik simbolizira pomak u slici razbijenoj udarom metka. Njegova posebnost je i u tome što se njegovo zrcaljenje vidi i noću, a vidljiv je i iz samoga grada Hrvatske Kostajnice.

Izrada spomenika bila je zahtjevni projekt. Zabilježena je i kamerom, na temelju čega će nastati dokumentarni film, čiji je autor voditelj projekta izrade spomenika Milan Bešlić. Film će, kao i katalog, biti gotov ove jeseni te omogućiti da se s tim projektom upozna i šira javnost. Prema njegovim riječima, spomenik prenosi poruku o profesionalnosti i moralu te ih sažima u jednu estetsku cjelinu.

 

Javni poziv za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje Spomen obilježja Gordanu Ledereru - dokument

Odluka o imenovanju članova Ocjenjivačkog suda za idejno-kiparsko-arhitektonsko rješenje Spomen obilježja Ledereru - dokument

Odluka o imenovanju Projektnog tima za realizaciju projekta Spomen obilježja Gordanu Ledereru - dokument

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!