13:49 / 26.09.2015.

Autor: HRT

Otvorena infoploča o Gordanu Ledereru

Otvorena infoploča o Gordanu Ledereru

Otvorena infoploča o Gordanu Ledereru

Foto: - / -

Na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice, na kojemu je 10. kolovoza otkriveno spomen-obilježje Gordanu Ledereru, snimatelju HRT-a koji je poginuo na radnome zadatku 1991., sinoć je svečano otvorena i informacijska ploča, koja osim podataka o Ledereru daje i poveznicu na internetsku stranicu posvećenu poginulomu snimatelju.

S pomoću posebnoga QR koda, koji se nalazi na toj ploči u blizini spomen-obilježja Slomljeni pejzaž, posjetitelji će putem svojih mobilnih telefona moći posjetiti stranicu http://www.hrt.hr/gordan-lederer te dobiti sve informacije o Gordanu Ledereru i njegovu radnome i životnome putu, okolnostima pogibije ratne 1991. te informacije o izgradnji spomenika.

Na ovome nas je mjestu okupio osjećaj bliskosti s Gordanom Ledererom i njegovim životom te sa svim onim što je dao HRT-u. Želimo da ovo bude poziv svim ljudima da dođu i potraže ovdje inspiraciju. Osobito me veseli što je mjesec i pol dana od otkrivanja ovo spomen-obilježje posjetilo već približno pet tisuća ljudi, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović rekao je kako se uskoro, već tijekom Kestenijade koja se održava od 8. do 10. listopada, u njegovu gradu očekuje još nekoliko tisuća ljudi koji će također posjetiti i spomen-obilježje Gordanu Ledereru.

Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž autorsko je djelo akademskoga kipara Petra Barišića, a idejno su ga osmislili i izveli arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić prema narudžbi i odabiru Hrvatske radiotelevizije. Voditelj projektnoga tima za izradu spomenika je Milan Bešlić, a cijelo spomen-područje uređeno je u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Grada Hrvatske Kostajnice.

Nakon otvaranja informacijske ploče i posebne stranice posvećene Gordanu Ledereru u Hrvatskoj Kostajnici otvoren je i PRESS film festival posvećen ratnomu novinarstvu, a prvi prikazani film, Ophodnja u suton, rekonstrukcija je pogibije Gordana Lederera. Na festivalu će biti prikazani i filmovi Anatomija jedne smrti i Obzor, koji također govore o Gordanu Ledereru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!