17:47 / 15.12.2015.

Autor: HRT

Predstavljen HRT-ov film 'Slomljeni pejzaž' o gradnji spomen-obilježja

Predstavljen HRT-ov film 'Slomljeni pejzaž' o gradnji spomen-obilježja

Predstavljen HRT-ov film 'Slomljeni pejzaž' o gradnji spomen-obilježja

Foto: Detalj iz filma - spomenik snimljen iz zraka / -

U Akademiji dramske umjetnosti održana je premijera filma „Slomljeni pejzaž“ autora Milana Bešlića, nastaloga u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Film prikazuje gradnju istoimenoga spomen-obilježja podignutoga poginulome snimatelju Hrvatske televizije Gordanu Ledereru.

Gordan Lederer poginuo je od snajperskoga metka 10. kolovoza 1991. na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje. Njemu je u čast ove godine na dan njegove pogibije na brdu Čukur podignut spomenik čiji su autori kipar Petar Barišić te arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić, a cijeli je postupak gradnje spomen-obilježja opisan u dokumentarnome filmu koji traje 28 minuta.

Uvodnu je riječ uoči projekcije održao dekan Akademije dramske umjetnosti Borna Baletić, koji je rekao kako se HRT-ova snimatelja osobno sjeća još iz dana kad su kao kolege studirali na Akademiji. „Gordan Lederer je naš bivši student te se svake godine 3. svibnja na dan bombardiranja Zagreba prisjetimo i njega“, rekao je Baletić.

Na premijeri je bio i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, koji je rekao kako je Hrvatska radiotelevizija iznimno ponosna što je svojemu kolegi i prijatelju mogla ostaviti tako lijepo spomen-obilježje koje je prilično njegovoj umjetničkoj profesionalnoj karijeri i žrtvi. "Odluka da krenemo snimati film bila je donesena znatno ranije nego što se moglo nazrijeti što će se dogoditi sa spomenikom. Željeli smo ostaviti trag o našemu angažmanu i sad se može vidjeti što je učinjeno kako bi spomenik nastao“, rekao je glavni ravnatelj.

Autor je filma Milan Bešlić, ujedno i voditelj projekta izgradnje spomenika, rekao kako je spomenik na brdu Čukur moralan čin HRT-a, ali i cijeloga društva usmjeren prema onomu tko se penjao na to brdo, bez puške, kako bi ostavio svjedočanstvo o Domovinskome ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!