13:11 / 10.09.2015.

Autor: HRT

Simbolika 'Slomljenog pejzaža' - razgovor s autorima

Simbolika 'Slomljenog pejzaža' - razgovor s autorima

Simbolika 'Slomljenog pejzaža' - razgovor s autorima

Foto: Slomljeni pejzaž prikazuje krug s lećom koja simbolizira kameru i jedan je od najljepših spomenika Domovinskoga rata / -

Autori spomen-obilježja Slomljeni pejzaž na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice su kipar Petar Barišić te arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić.

Slomljeni pejzaž prikazuje krug s lećom koja simbolizira kameru i jedan je od najljepših spomenika Domovinskoga rata, a njegov autor Petar Barišić kaže kako je inspiraciju dobio gledajući kadrove Banijskih ratnih praskozorja, koje je snimio Lederer. Prema zamisli autora spomenik je krug života, savršenstvo koje je nasilu propucano i prekinuto, kao što je i HRT-ov snimatelj tragično izgubio život. Slomljeni pejzaž simbolizira pomak u slici razbijenoj udarom metka.

'On je pogođen snajperskim metkom, kamera je pala, staklo je propucano. Mi smo tako napravili sa spomenikom, veliku leću koja se nalazi unutar kruga propucali smo snajperskim metkom na isti način na koji je on, nažalost, ubijen. Željeli smo dobiti svjedočanstvo o tome što se dogodilo, a metak je napravio paukovu mrežu, koja se vidi na njegovim snimkama', rekao je Barišić.

Posebnost spomenika je i u tome što se njegovo zrcaljenje vidi i noću, a vidljiv je i iz samoga grada Hrvatske Kostajnice. Na arhitektonskoj izvedbi rješenja radili su Kata Marunica i Nenad Ravnić, koji su rekli kako je realizacija bila zahtjevan zadatak jer je spomenik trebalo uklopiti u ambijent brda Čukur iznad Kostajnice te osmisliti pristupnu stazu.

'Najveći izazov bili su nam kratki rokovi i nabava materijala, odnosno čeličnoga okvira i leće, tj. stakla za leću. Velika nam je čast bila sudjelovati u izgradnji spomenika i želja nam je da ga ne prihvate samo stručni krugovi, nego i ljudi koji tamo žive kao i oni koji će tamo dolaziti', rekla je Kata Marunica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!